Articles Recomanats

diumenge, 11 de setembre del 2011

Era forester i em vareu acollir

ORIOL DOMINGO

La Vanguardia del dia 11 de setembre de 2011, pàgina 44
Actuació conjunta de les vuit parròquies de Santa Coloma de Gramenet i dels professionals i els voluntaris de Càritas davant la creixent xenofòbia

La pancarta no penja a l'Ajuntament de Badalona, ni a la seu de Plataforma per Catalunya (PxC). Penja a la part alta del campanar de l'església major a Santa Coloma de Gramenet, l'edifici històric i religiós més emblemàtic de la ciutat. A la pancarta està escrita una frase breu, clara, positiva, cordial. En català. “Era foraster i em vareu acollir” . Paraules de Jesús segons consten en l'Evangeli de Mateu (25, 34-46).

Judici final definitiu. Aquestes paraules de Jesús formen part de l'episodi del judici final definitiu de la humanitat segons el Déu de Jesús. Judici definitiu. Versa sobre com cada ésser humà tracta un altre ésser humà. "Veniu, beneïts del meu Pare (...) perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vareu acollir;;anava despullat, i em vareu vestir; estava malalt i em vareu visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure’m.

Aquesta iniciativa eclesial és ben rebuda entre els ciutadans i les autoritats municipals. Contrasta amb el tarannà dels que acullen malament als forasters i vinculen immigració amb delicte. La frase de la pancarta vol transmetre a tots el missatge evangèlic d’acollida Missatge mil•lenari i, alhora, molt actual quan la xenofòbia creix. Aquí i allà es donen símptomes de menyspreu a les persones, pors irracionals, manipulacions, polítiques agressives. Hi ha casos d'aquest tipus en aquests temps regirats i de crisi econòmica i moral. Així PxC ha entrat a l'Ajuntament de Santa Coloma amb tres dels seus 25 regidors.

Les parròquies de la zona intensifiquen la seva tasca a favor de l’acollida, la solidaritat i la convivència. Aquest missatge s'adreça als catòlics i també als ciutadans en general. L'objectiu és propiciar la reflexió sobre les actituds xenòfobes que puguin donar-se i evitar que esclatin episodis d'aquest caràcter.

La pancarta al campanar forma part d'un pla traçat per les vuit parròquies de l'arxiprestat de Santa Coloma. Compta amb el suport dels professionals i voluntaris de Càritas. Missió de Càritas és acollir les persones necessitades, proporcionar ajuda directa, mantenir els objectius de sensibilització i denúncia. Són actuacions que, a més, desemmascara aquella demagògia que parla d'una suposada discriminació dels autòctons, inclosos els antics immigrants, en benefici dels nous immigrants procedents de països pobres i extra comunitaris.

Missatge d'acollida. Salvador Bacardit (vicari episcopal del Barcelonès Nord, delegat de Càritas, rector de l'Església Major) comenta: "Volem fer arribar a la ciutadania, des d'un lloc tan visible i simbòlic com el campanar de l'Església Major, un missatge positiu que contribueixi a l'acollida dels immigrants. És el missatge cristià del 'era foraster i em vareu acollir'. Cal deixar de veure els immigrants com a competidors en el moment de buscar feina o de rebre prestacions socials. Cal descobrir-hi el rostre de Crist que va venir a fer-nos a tots germans i fills del mateix Pare ".

Un dels elements que les parròquies de Santa Coloma van tenir en compte en optar per col•locar la pancarta al campanar va ser una crònica de La Vanguardia. Aquest diari va publicar al passat 12 de juny l'article “Aquesta és també la teva terra”. Informava de l'aportació de bisbe Joan Carrera (1930-2008) al fet immigratori. Carrera ofereix un model d'acollida, des de les perspectives cristiana i catalanista. Aquest model arrenca del període del segle XX en què hi va haver una forta onada immigratòria espanyola en uns moments en què Catalunya no tenia institucions nacionals pròpies ni recursos per gestionar satisfactòriament aquell fenomen.

El bisbe Carrera citava el document episcopal Arrels cristianes de Catalunya, de 1985, per explicar el paper pioner exercit per l'Església en aquelles circumstàncies. El text dels bisbes deixa constància d'un fet incontrovertible: "Al voltant de les parròquies (única presència activa, durant molts anys, de la societat catalana en les zones de més immigració) han sorgit escoles, cooperatives d'habitatges, agrupacions culturals i fins i tot sindicals "

Oriol Domingo