Definició d’envelliment actiu i d’envelliment saludable
L’envelliment saludable es defineix com el procés d’optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permetin a la gent gran participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent.
Aquest concepte és molt semblant al d’envelliment actiu promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i entès com el procés d’optimització de les oportunitats de participació, salut, benestar i seguretat de totes les persones a mesura que avança el cicle de vida. Davant d’una concepció encara avui molt arrelada segons la qual envellir implica passivitat i dependència, el nou paradigma posa l’accent en l’autonomia, els drets socials i la vinculació relacional de la gent gran.
Envellir de forma activa i saludable significa gaudir d’autonomia, és a dir, tenir control sobre un mateix i capacitat de definir les pròpies necessitats i d’actuar d’acord amb aquesta percepció. Implica, no només fer les coses per un mateix, sinó tenir el control sobre com es fan, i això requereix disposar de la informació necessària per decidir.
El model biopsicosocial: L'ésser humà, un ésser psicosocial
La persona és un ésser multidimensional, global integrat en una estructura física (dimensió biològica) una sèrie de funcions psíquiques, comportaments i emocions (dimensió psíquica) i immers en diferents àmbits (família, amistats, comunitat), en els que es relaciona (dimensió social). Aquestes tres dimensions indivisibles i interrelacionades configuren la persona com un ésser biopsicosocial
MOU-TE incorpora un conjunt de tallers, amb activitats tant físiques com mentals, que es centren en la prevenció i la promoció de la salut i el manteniment de l’autonomia, en el marc del model biopsicosocial, per facilitar la qualitat de vida de les persones grans.
Objectiu general
L’objectiu general és l’estimulació, potenciació i manteniment del màxim nivell de qualitat de vida i d’autonomia en la realització i manteniment de les activitats de la vida diària (ABVD), tant dins l’entorn familiar i social com en el comunitari.
Objectis específics
- Conèixer tots aquells aspectes relacionats amb el procés d’envelliment per poder comprendre la seva situació actual
- Trencar estereotips sobre l’ activitat mental i l’ edat, i estimular el pensament positiu
- Adquirir uns aprenentatges que estimulin les persones a viure amb salut i benestar, a través de pautes i hàbits que permetin afrontar l’ envelliment de forma digna.
- Millorar l'autoestima, confiança, tolerància, comprensió, comunicació, escolta i col•laboració de les persones participants.
- Promocionar l’envelliment actiu amb activitats físiques per mantenir i millorar el desenvolupament personal, i estimular la creativitat i motivació.
- Conscienciar sobre el propi cos, la seva cura i les eines d’autocontrol.
- Conèixer i valorar la utilització de les diferents ajudes tècniques compensatòries, així com la adequació i reestructuració de l’entorn domiciliari per tal de millorar la qualitat de vida i la realització de les ABVD (Activitats Bàsiques de la vida diària)
- Potenciar l’endarreriment o atenuació de la manca d’autonomia personal.
Conceptes i eines per al desenvolupament i benestar personal
- Envelliment i vida activa
- Autoconcepte
- Autoestima
- Assertivitat
- El son
- La respiració
- Tècniques de relaxació
- Les ajudes tècniques compensatòries
Funcions cognitives
- Atenció
- Memòria
- Funcions Executives
- Llenguatge
Funcions sensorials
- El Tacte
- La Vista
- L’oïda
- L’olfacte i el gust
Funcions motrius
- Marxa
- Equilibri Dinàmic
- Equilibri Estàtic
- Flexibilització
- Tonificació
- Lateralitat i Coordinació
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada